Darwinplantsoen 31
2163 JL Lisse
Nederland
Tel: +31(0)657932098
 

Zéér hete sambal

BEREIDINGSTIJD: 30 minuten

INGREDIËNTEN: 2 personen
12 Spaanse pepertjes
3 tenen knoflook
1 ui
1 eetlepel bruine suiker
1 theelepel zout
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels olie (geen olijfolie)

BEREIDINGSWIJZE:
De pepertjes halveren, ui pellen en snipperen en de knoflook pellen en door de pers halen. Pepertjes, ui en knoflook bij elkaar fijn pureren met de staafmixer of iets dergelijks. Zet het vuur hoog. Pepertjes, ui en knoflook puree in 2 minuten aanfruiten en het vuur hierna weer laag zetten. Ketjap, bruine suiker en zout toevoegen, regelmatig omroeren. 20 minuten op laag vuur houden, wanneer er een oliefilmpje ontstaat is de sambal klaar (al naar behoefte heet water toevoegen en omroeren). Af laten koelen en dan in een goed gereinigde glazen pot bewaren. Kan nu 2 weken in de koelkast bewaard worden. LET OP! Bij gebruik zo zuiver mogelijk werken speeksel (via het proeven) is al voldoende voor vroegtijdig bederf!

NAAM INZENDER:
Van der Veen

OPMERKINGEN:
Sambal is niet in alle landen te koop. Om toch te kunnen genieten van sambal kan je het ook zelf maken. Neem van thuis wel je ketjap mee. Het is dat wij Nederlanders een goede relatie hebben met Indonesië. De hierboven genoemde artikelen (uitgezonderd de ketjap) is meestal wel in het buitenland te vinden.